SKRIV EN BOK OM DET
Hvorfor skrive sakprosa?
Sakprosaens verden er en verden av uante muligheter for deg som er interessert i å utvikle deg. både personlig og faglig, og for deg som vil dele noe viktig i en bok. Alle kan bli en sakprosaforfatter. Og jeg mener jo at alle burde blir det også:) Her kan du lese mer om hvorfor du burde bli en forfatter, hvilke muligheter som kan dukke opp, og hva slags type bøker sakprosabøker er.
Tre hovedkategorier
Generelt kan man si at sakprosabøker er fagbøker, selvbiografier eller livsstilsbøker. Det er bøker hvor du skriver som deg selv, og hvor du deler fagstoff, erfaringer og historier (enten dine egne eller andres). Med andre ord, er det bøker som ikke er skjønnlitteratur. Skjønnlitteratur består av oppdiktede tekster, som for eksempel romaner, dikt, fantasy, krim, osv. Slik jeg ser det er det tre hovedkategorier innen sakprosabøker:
Den første kategorien er bøker hvor du deler erfaringer. La oss si du har vært gjennom en livskrise, som for eksempel en skilsmisse, alvorlige helseutfordringer eller en stor sorg, og du vil dele hva du gjorde med andre. Da forteller du rett og slett de som går gjennom det samme som du har vært gjennom, hvordan du kom deg gjennom det. Du deler dine tips og innsikter, slik at du kan hjelpe dem.
Mange jeg jobber med skriver selvutviklingsbøker for å hjelpe andre, men til slutt er det de som faktisk har blitt mest selvutviklet, fordi du lærer utrolig mye om deg selv når du skriver en bok, og det kan komme til nytte resten av livet. Dette er med andre ord, superviktige bøker. Så har du vært gjennom en eller annen krise, eller har en eller annen erfaring, så skriv en bok om det – både for deg selv, og også for å kunne hjelpe og inspirere andre.
Den andre kategorien handler om å dele kunnskap. Kanskje du er en coach, eller en fagperson, og du ønsker mer kredibilitet innen ditt fagfelt. Du ønsker å være den folk spør, den som kan mye om faget, kanskje bruke utdannelsen din, bakgrunnen din, til å skrive en bok som kan komme til nytte for mange. Dette er typisk fagbøker, debattbøker eller bøker om ledelse, business, helse, eller lignende – fra et faglig ståsted.
Den tredje kategorien er bøker hvor du deler en interesse. La oss si du er glad i å lage mat, eller elsker interiør. Da kan du skrive en sakprosabok hvor du deler dine beste oppskrifter og tips. Denne typen sakprosabok er utrolig gøy å skrive. Du lærer masse selv og får brukt interessen din til noe gøy – som igjen kan inspirere andre.
Muligheter du kan få
Når du skriver din egen sakprosabok, er det mange muligheter som kan komme til deg. De fleste jeg jobber med ønsker først og fremst å holde foredrag eller lage kurs.
Holde foredrag: Det er lettere å bli invitert til dette når du allerede har en bok. Da har du nemlig innholdet ditt der, i boken, og de som arrangerer vet at du kan levere og kan mye om temaet.
Lage kurs: En annen måte å bruke innholdet i boken din på er å lage kurs, enten online eller fysiske kurs. Det som er viktig da er at du må passe på at bok og kurs komplimenterer hverandre.
Andre muligheter: Du kan også holde eventer, lage podcast, skrive flere bøker, lage lydbok eller e-bok, opprette en YouTube-kanal, bruke innholdet på Instagram eller Facebook, starte en blogg, få konsulentoppdrag basert på boken din – bok er jo, som mange sier, et kult visittkort. Du kan ha gruppecoaching, lage en medlemsportal, holde workshops (både på nett og fysiske), ha masterminds, få sponsoravtaler, presseoppslag, og bruke boken som en plattform for videre muligheter.
I tillegg til alt dette kan du få muligheten til å samarbeide med spennende folk. Hvis det er noen som skal skrive en bok som ligner litt på den du skal skrive, eller som jobber med noe av det samme som du gjør, som kanskje har en liten business eller noe innenfor det samme, så tenk at du kan samarbeide med dem. Ikke tenk på andre som konkurrenter, tenk at det er potensielle samarbeidspartnere.
Det er altså helt uante muligheter som kan dukke opp når du har en bok. Og du kan bruke innholdet ditt fra boken på mange forskjellige måter. En bok er rett og slett som en magnet – den tiltrekker folk og muligheter til deg. Det er ofte litt sånn at man ser at i starten må du jobbe selv for å markedsføre, selge og bygge deg opp, men så kommer det til et punkt hvor det bikker motsatt vei, og folk kontakter deg. Og det er kjempegøy!
Gode grunner til å skrive en sakprosabok
Hvorfor skal du skrive en sakprosabok? Hva er det som er så bra med det? I tillegg til de fantastiske mulighetene som er nevnt tidligere, ønsker jeg å trekke frem flere gode grunner til hvorfor skrive du bør skrive en sakprosabok:
Nr. 1: Fint for din egen del. Det er bra selvutvikling, og du får brukt erfaringene dine til noe nyttig. Du kan dele det du har vært gjennom for å hjelpe og inspirere andre, du gjør noe meningsfylt. Du skriver den boken du gjerne selv skulle hatt selv kanskje, og det er kjempeviktig. Du kan også etter hvert leve av å være forfatter. Du kan holde foredrag, få et større nettverk og bli kjent med andre som er som deg.
Nr. 2: Enklere å skrive enn en roman. Hvis du skriver en bok basert på kunnskap eller erfaring du har mye av fra før, vil det kunne gå raskere å skrive en bok. Det er gjerne enklere å forvandle noe du kan mye om til et manus, enn å skrive en hel roman hvor du må utvikle karakterer, plot osv.
Nr. 3: Lettere å markedsføre og selge. Dette er fordi det er enklere å finne målgruppen. La oss si at du skriver en kokebok for veganere, da er det enkelt å markedsføre til riktige lesere.
Nr. 4: Kan tjene mer penger. Du kan bruke innholdet i boken din på mange ulike måter. Du kan skrive artikler, du kan holde kurs, foredrag, webinarer, poste på sosiale medier – alt dette kan du tjene penger på, på sikt. Når du har bygget deg opp en slik plattform, og du har et konsept der ute, øker du sjansene dine for å bli mer synlig og nå ut til flere med boken din.
Nr. 5: Bli en ekspert. Tenk foredrag, kurs, coaching og eventer. Når du skriver en sakprosabok må du gjerne lete opp kilder, lese artikler og bøker om et tema og snakke med fagpersoner. Da blir du en ekspert på et spesielt tema, og kan etablere deg som en fagperson innen ditt fagfelt. Du blir rett og slett en ekspert av å skrive sakprosa.
Nr. 6: Fordype deg i en interesse. Har du en hobby eller en interesse du er veldig glad i, kan det være gøy å ha en bok som et kreativt prosjekt ved siden av annen jobb. Da får du muligheten til å dykke enda dypere ned i denne hobbyen, noe som er veldig, veldig gøy.
Nr. 7: Bidra til at andre får det bedre. Du gir et verdifullt bidrag til verden med boken din. Du kan starte en bevegelse basert på ditt budskap, eller hjelpe andre ved å dele dine erfaringer.
Jeg håper virkelig du skriver boken din. Det kan rett og slett endre livet ditt. Intet mindre. Hvis du har lyst til å finne ut om du har det som skal til, har jeg laget en forfattertest som du finner på www.tinaholt.no/forfattertest. Da kan du se om du kan bli en sakprosaforfatter, og hva slags type bok du da kan skrive.
Jeg håper du har blitt inspirert til å tenke på nye muligheter og har lyst til å skrive en bok basert på det du har inni deg – som blir ditt bidrag til verden. Jeg mener det, verden venter på din bok. Gå og skriv den, del det du vet med oss.
Ikke gå glipp av episoder
Få varsel på mail hver gang en ny episode kommer utâ¨