SKRIV EN BOK OM DET
Skrivemodus for uinspirerte dager
Kanskje du kjenner deg igjen i dette: du har kjempelyst til å skrive bok, men likevel klarer du ikke sette deg ned og finne tid, eller få ordene ut. Hvis du sliter med dette, har jeg 3 magiske skrivenøkler som kan hjelpe deg med å få fullført manuset ditt – selv om du ikke er inspirert.
Hva motiverer deg?
Det å få fullført prosjekter handler ofte om hva som motiverer deg. Noen trenger ytre motivasjon, og andre trenger indre motivasjon for å få gjort det de vil. Jeg trenger litt av begge deler. Jeg må føle at det er en mening med det jeg gjør, altså indre motivasjon. Og i tillegg vil jeg gjerne ha en ytre motivasjon, for eksempel i form av tidsfrister.
Syns du det er vanskelig å holde tidsfrister? Gå til 2.05 i podcasten for å høre Tinas tips til hvordan du kan gjøre det lettere for deg.
For deg som vet at du trenger mer indre motivasjon kan det være fint å minne deg selv på hvorfor du vil holde på med akkurat dette prosjektet. Inne på Forfatterprogrammet, hvor vi er masse bra damer som skriver bok sammen, har vi et motivasjonsdokument som vi skal fylle ut helt i starten av prosessen. Der svarer vi på spørsmål som «hva er det som motiverer deg til å skrive», «hva er det du skal få ut av det», og «hva drømmer du om». Det er et kjempeviktig dokument, som har hjulpet mange til å faktisk fullføre boken sin.
Mine 3 magiske skrivenøkler
I tillegg til dette har jeg også 3 magiske skrivenøkler. Disse nøklene er for alle, uansett om du trenger indre eller ytre motivasjon, og gjør at du kan komme i mål med prosjektet ditt. Det disse nøklene først og fremst gjør, er at de hjelper deg med å skape en vane. Og målet er å komme inn i såkalt skrivemodus. Det er en tilstand hvor du føler at du nesten er litt forelska i manuset ditt. At du tenker på det hele tiden og savner det når du ikke skriver på det. Å øve på å komme inn i den boblen eller den skrivemodusen der, det er så utrolig viktig. Og det får du til ved hjelp av disse skrivenøklene som jeg skal dele nå:
1. Samme tid
Når vi skal skape en ny vane er det viktig at vi gjør ting mest mulig likt, i hvert fall i starten. Og det første du kan gjøre er å komme frem til et fast tidspunkt på døgnet du skal skrive på. Finn et konkret klokkeslett for når du skal sette deg ned å jobbe, som du vet du kan holde over en lengre periode.
Så må du bestemme deg for hvor lenge du skal holde på. Om du skal skrive en time hver dag, eller kanskje ha litt lengre økter færre dager i uka.
For eksempel: hver morgen klokka seks skal du skrive på boken din. Eller to timer hver mandag og onsdag.
Av erfaring vet jeg at det ikke er smart å sette av hele dager til skriving, da blir du sliten etter hvert. Så 2–3 timer kan være nok for de fleste i en økt.
Eksperimenter med om det funker best for deg å skrive hver dag, et par ganger i uken, om morgenen eller om ettermiddagen. Her spiller jo også livssituasjonen din inn. Kanskje du har små barn og ettermiddagene er fulle? Da kan det være smart å stå opp så tidlig som mulig hvis du har sjansen til det. Kanskje du kan skrive fra fem til seks om morgenen? Det er det flere småbarnsmødre som har gjort, stått opp klokken fem og fått inn en times økt før barna våkner i sekstiden.
Det er mange måter å gjøre det på, så finn ut hva som passer best for deg.
Når du har valgt tidspunkt gjelder det å legge det inn i kalenderen og respektere denne tiden.
Tenk på dette som egentid, noe du gjør for deg selv.
2. Samme sted/ritual
Ideelt sett er det supert om du kan sitte et fast sted å skrive hver gang. Finn deg et lite skriverom eller en krok i huset som er dedikert til skriving, eller bare bruk kjøkkenbordet.
Hvis ikke det er mulig å ha en fast skriveplass, kan du heller innføre samme ritual. For eksempel at hver gang du skal skrive, lager du en spesiell te. Eller hver gang du skal skrive må du ha en type pastill. Det er det noen som har fortalt meg at har fungert kjempebra for dem.
Bruk et eller annet som gjør at hjernen din tenker: nå skal vi skrive bok!
En annen ting som kan skape et fint ritual er å sette på en spesiell type musikk. Hvis du liker å skrive til musikk kan det sette en fin ramme for skriveøkten, og gjøre at du kommer raskere inn i skrivemodus.
Har du mulighet til å både ha samme sted og et ritual hver gang, så er jo det helt gull. At du hver eneste morgen står opp klokka fem, lager te, setter på en spesiell type musikk, setter deg ved kjøkkenbordet og begynner å skrive.
Ved å gjøre det samme hver gang trener du hjernen til at det er dette som skal skje. Og etter hvert trenger du ikke lenger å være avhengig av at du er inspirert eller motivert, for da går dette her på autopilot. Og det er nettopp det vi vil. Vi vil inn i skrivemodus, inn i skriveboble, og ved å skape faste rammer og rutiner vil det skje raskere.
3. Samme antall ord
Den siste skrivenøkkelen handler om at hver gang du setter deg ned så skal du skrive samme antall ord.
Det kan være alt fra én side, som er rundt 500 ord, eller så mye som fire sider eller fler. Det kommer an på hvor lenge du skriver hver gang. Om du skal skrive for eksempel én time, eller to–tre timer et par ganger i uken.
Og når du vet hvor mange ord du skal skrive, kan du begynne å regne på hvor lang tid det vil ta å få ferdig manuset ditt. La oss si at det skal være på cirka 50 000 ord, som er vanlig for en type sakprosabok som har mest tekst og mindre bilder. Målet ditt er for eksempel at du skal skrive 50 000 ord på tre måneder. Da blir det cirka 4000 ord per uke, omtrent 550 ord om dagen, og det vil si én side tekst per dag.
Så dette betyr faktisk at du kan skrive et omfattende manus på cirka tre måneder hvis du kommer deg inn i skrivemodus.
Og når du bryter det ned på denne måten blir det mye lettere å klare å fullføre boken din.
Skriv dårlig
Hvis du skriver jevnlig, kan du fint bli ferdig med et råutkast i løpet av 3 til 6 måneder.
Og når jeg snakker om råutkast, mener jeg på en måte en kladd.
Det viktigste her er at du har fått ut det tenker skal med i manuset ditt i første omgang, uten å rydde og pirke og redigere underveis. Det skal rett ut. Jeg hørte en gang noen som kalte dette et shitty first draft, og det fortalte jeg videre til damene på Forfatterprogrammet. Så der snakker vi om shitty first draft, og det har hjulpet mange til å bli komfortable med tanken på at det aller første utkastet skal være ganske dårlig.
Og så lenge du har disse faste skriverutinene og kommer deg inn i skrivemodus, kan du ha et råutkast – et shitty first draft, klart på noen måneder.
Sett en termindato
En annen ting som kan være lurt er å sette en termindato for råutkastet, altså en konkret dag for når det skal være skrevet ferdig. Grunnen til at jeg kaller det en termindato, er fordi det å skrive en bok er litt som å lage en baby. Og på forlaget mitt Nor legger vi opp til at alle prosjektene skal ta rundt ni måneder, en tidsramme som funker for de fleste prosjektene.
Jeg har jobbet med mange nå som har fulgt denne oppskriften du nå har fått, og som klarer det på den tiden de har satt av. Så det er bare opp til deg å innføre disse vanene i starten.
Skriv en kontrakt med deg selv
Inne på tinaholt.no/skrivemodus finner du en pdf med mer om disse 3 skrivenøklene, sammen med en kontrakt hvor du kan føre inn din egen lille skriveoppskrift.
For eksempel «Jeg skal skrive 500–1000 ord hver dag fra klokken seks til syv ved kjøkkenbordet». Lag helt konkrete avtaler med deg selv som du ikke kan bryte.
Et annet tips er at når du starter et nytt prosjekt, må noe ut. Det er i hvert fall min erfaring. Kanskje må du droppe noen aktiviteter i en periode. Eller at du ikke kan lage middag hver eneste dag, men heller gjøre det enkelt. Spise knekkebrød et par ganger i uken, for eksempel. Tenk over hvilke tilpasninger du kan gjøre for å få til dette.
Si fra til venner og familie at du blir opptatt med bokskriving, sånn at de er klar over at du trenger tid for deg selv. Og hvis du har barn må du finne en måte jobbe rundt deres aktiviteter på, eller be om ekstra hjelp.
Husk at dette bare er en midlertidig periode, og ved å gjøre dette til et ordentlig opplegg vil du komme i mål til slutt.
Om du ser at det kommer til å ta lenger tid enn det du hadde tenkt, er ikke det noe problem. Da bare går du tilbake og justerer kontrakten. Du kan endre både termindato og hvor mange ord du skal skrive hver dag.
Så sett av tid, lag deg noen faste rutiner, og så skriver du ferdig den boken. Trenger du hjelp underveis, finner du meg inne på Forfatterprogrammet, hvor jeg kan coache deg.
Verden venter virkelig på din bok!
Ikke gå glipp av episoder
Få varsel på mail hver gang en ny episode kommer utâ¨