SKRIV EN BOK OM DET
Dette kan stoppe deg fra å bli forfatter
Har du skikkelig lyst til å skrive bok, men så er det liksom noe som stopper deg? Kanskje du har for liten tid, for lite energi, for mange forstyrrende tanker, eller er redd for hva andre skal si?
Dette gjelder for mange av oss, men det er alltid noen som klarer å få det til likevel. Så hva er hemmeligheten bak å få til det du vil, uten å stoppe opp på veien? Det snakker jeg om i dagens episode.
For noen uker siden hadde vi et event, eller Forfattersamling som vi kaller det, for deltakerne på Forfatterprogrammet. Denne samlingen har vi et par ganger i året, enten fysisk eller digitalt, og der pleier vi å ha med oss noen kule gjester. Denne gangen hadde vi besøk av Stine Bustillo, som snakket om branding og sosiale medier, og forfatter Ida Jackson som blant annet tok opp det med skrivesperrer og ting som kan stoppe oss i prosessen med å skrive bok.
Samtidig spurte jeg deltakerne om hva som stoppet dem. Og kanskje er det noe her du kan kjenne deg igjen i også?
Her er et utdrag av hva de skrev i chatten:
Jeg er redd for at jeg ikke kan nok om tema.
Jeg er redd for andres meninger.
Jeg er redd for hva kollegaene mine vil si.
Jeg er redd for reaksjon fra andre i fagmiljøet.
Jeg er redd for Bygdedyret.
Jeg er redd for hva barna mine vil tenke.
Frykt for å støte noen, frykt for at andre mener noe annet enn meg.
Frykt for generell endring.
Jeg er redd for om min historie, eller mine meninger, blir interessant nok til at andre vil lese det.
Jeg har liten tro på meg selv.
Er dette bra nok?
Liten tro på at jeg kan drive med dette her, at det er lov for meg å bruke tid på bok.
Jeg føler sårbarhet, og jeg føler på usikkerhet..
Jeg er selvkritisk.
Gå inn i episoden på 03.25 for å høre alle kommentarene.
Takk for at du deler
Som du ser, skyldes skrivesperrer veldig ofte frykt for noe. Det er et eller annet vi er redde for. Selvfølgelig er det ting på utsiden som stopper oss, for eksempel at vi ikke har tid, eller at vi har små barn, mye jobb eller lite energi, men når vi graver litt dypere så kan det også være fordi vi er redde for at vi ikke er nok. At vi ikke kan nok.
Og dette er så vanlig! Men heldigvis går det an å jobbe med det.
Når sånne ting dukker opp hos meg, tenker jeg ofte på alle de tilfellene hvor noen har delt noe med meg som jeg er veldig takknemlig for. Enkelte ganger har det rett og slett endret livet mitt. Og da er jeg så glad for at de turte å si hva de mente, og dele sine erfaringer og sin kunnskap med meg. Tenk du også, at det alltid sitter noen der ute som faktisk vil lære av deg, og som trenger å høre det du har å si. Og det er de du skal fokusere på.
Du må ikke være ekspert
Hvis du er en av dem som tenker at «jeg ikke kan nok», så skal du vite dette: Du må ikke kunne absolutt alt for å dele noe. Det er umulig å kunne alt om et helt fagfelt, for eksempel. Og ofte er det mest interessant å høre dine egne perspektiver om det du har lært. At du deler det du kan på din unike måte, som kanskje gjør at de der ute forstår det enda bedre.
Husk at du ikke trenger å ligge så langt foran de du snakker til. Du behøver ikke være en ekspert eller en veldig belest fagperson. Ofte kan det være en stor fordel at det ikke er så lenge siden du var der leseren er selv. Det viktigste er at du har lært noe, fått en innsikt eller har noen tips som kan gi andre gode resultater. Dessuten blir du jo en slags ekspert mens du skriver, fordi du lærer det du trenger å lære underveis i prosessen.
Den magiske mestringsfølelsen
Det er jo lett for meg å sitte her og fortelle disse tingene nå, for jeg har jo allerede skrevet bøker og kommet over mange av disse hindringene. Men akkurat nå er jeg i gang med å bygge opp mitt eget forlag, og da kan jeg love deg at jeg føler på mange av disse tingene selv.
Hvem er liksom jeg, som tror jeg kan være forlegger? Kan jeg egentlig nok om dette? Jeg har så mange og store mål for dette forlaget, og av og til føles det utrolig skummelt. Men fordi jeg har skrevet og gitt ut en bok, vet jeg at jeg kan klare omtrent alt jeg bestemmer meg for. Det har både jeg, og de mange forfatterne jeg har jobbet med inne på Forfatterprogrammet, opplevd. Den erfaringen med å skrive en bok er faktisk gull verdt. Det ga meg nemlig en sånn mestringsfølelse som bare varer og varer, og den følelsen kan jeg hente frem når jeg trenger den.
I tillegg er jeg veldig opptatt av å ha mentorer og mer erfarne folk rundt meg – et nettverk av mennesker som er gode på andre ting enn meg, sånn at jeg kan få tips og råd fra dem. Det å ha coacher og mentorer når du skal inn i noe som er nytt er kjempesmart, og gjør at det føles tryggere.
Frykten for hva de andre mener
En av de mest vanlige tingene jeg opplever at kan stoppe oss, er at vi tenker mye på hva andre mener.
Og i det tilfellet har jeg en regel som kan være fin å ha i bakhodet; nemlig at noen liker det du gjør, noen misliker det du gjør, og noen bryr seg ikke i det hele tatt. Kanskje det er 1/3 som elsker det du skriver, 1/3 synes det er dårlig og 1/3 er likegyldige. Og hvis du tenker på det på den måten kan du jo like godt gjøre det du vil. Prøv å tenk at «jeg må bare gjøre det jeg syns er gøy, fordi folk kommer til å ha forskjellige meninger om det uansett».
Sett i gang inspirasjonen
Noe annet jeg hører stopper mange, er at de tror at de må være inspirert for å skrive. De tenker at når de bare finner inspirasjonen, vil boka bare flyte ut av seg selv. Og jeg tror absolutt at det kan skje, men da må du faktisk sette deg ned og bestemme deg for å skrive først.
Det fungerer sjelden å gå rundt i huset og gjøre masse andre ting mens du venter på at inspirasjonen skal dukke opp.
Det som derimot fungerer er å gjøre en innsats for å komme inn i den tilstanden selv. I en tidligere episode snakket jeg om skrivemodus, og at du rett og slett må øve deg på å komme inn i den tilstanden hvor inspirasjonen kan flyte fritt.
Mange ser for seg bildet av en forfatter som sitter med et glass vin og ser utover havet, mens de skriver på den fine mac-en sin. Og det er bare god stemning og solnedgang og inspirasjon og vakre ord. Og det skjer jo det også, men det er unntaket.
Det er ikke sånn det er å være forfatter de fleste dagene. De fleste dagene så må du kanskje stå opp klokka seks og skrive, selv om det er rotete rundt deg og det er alt for tidlig å drikke vin. Men det er da magiske ting kan skje, for da skaper du rom for at inspirasjonen komme.
Bare skriv det ut
Er du en sånn som skriver ord og setninger på nytt og på nytt og på nytt, uten at du kommer noe særlig videre? Da er du en klassisk perfeksjonist. Og den finnes i deg, i meg, i oss. Vi klarer ikke å gå videre hvis vi føler at det det vi allerede har skrevet ikke er bra nok.
Men når du skal skrive en bra bok er du bare nødt til å slippe deg litt løs. Bare skriv det som kommer opp, uten å stoppe, og så kan du velge ut hva som skal med i boken senere. Du må rett og slett gi slipp på tanken om at det skal være bra. Ha heller som mål at hver dag skal du bruke mer tid på å skrive enn å lese gjennom og pirke på gammel tekst.
Din verste kritiker
En annen ting som kan stoppe oss er at vi blir veldig selvkritiske. Da dukker de opp, alle de spørsmålene vi var inne på i sted: Kan jeg egentlig nok om dette her? Hvem er det egentlig som kommer til å lese dette? Vil noen utgi dette? Og ofte er løsningen å bare få de tankene ut av hodet. At du rett og slett tar penn og papir og tømmer alle tankene ut på arket. Og når du er ferdig kan du se på det som står der, og begynne å vri om på disse tankene. I stedet for å si «kan jeg nok», så kan du endre det til «jeg lærer mens jeg skriver». Si heller til deg selv at «mange kan ha nytte av denne boken», eller «jeg vil skrive bok – og derfor har jeg lov til det».
Hjernen er redd
Selvsabotering er en annen ting som hindrer mange i prosessen. Du vil så inderlig skrive bok, men så ødelegger du for deg selv gang på gang. Istedenfor å skrive den boken, finner du på alle mulige andre ting. Du gjør husarbeid, rydder, jobber med helt andre prosjekter, går ut med venninner ... Du gjør absolutt alt annet enn å skrive bok, selv om det er det du egentlig vil. Sånn har i hvert fall jeg hatt det.
En grunn til at vi driver med selvsabotering kan skyldes at det kan føles skummelt å nå neste nivå. Vi er redde for hva som kan skje hvis vi får suksess. Hjernen føler seg rett og slett utrygg, og vil at du skal holde deg til det du er vant til.
Og det å skulle skrive en bok er jo for mange helt nytt og ukjent, noe som gjør at hjernen reagerer med å ville gjøre alt mulig annet for å unngå den nye situasjonen. Og nå kan det hende jeg høres litt gæren ut, men jeg har noe som kan være til hjelp her også.
Jeg pleier å stoppe opp, og så snakker jeg høyt med meg selv. Da kan jeg for eksempel si «Okay Tina, nå merker jeg motstand her, men det er nok bare selvsabotering. Og jeg vil skrive en bok, så denne frykten må jeg bare legge vekk. Let's go!» På denne måten anerkjenner jeg frykten, og det gjør at det blir lettere å håndtere den. (Hvis du synes det er rart å si det høyt, kan du selvfølgelig også si det inni deg.)
Bare gjør det!
Det er ikke lett å skrive en bok, men det er mye lettere hvis du er klar over alle disse tingene som kan stoppe deg. Det aller viktigste her er å bare bestemme seg. Si til deg selv at «jeg skal bli forfatter uansett!». Kjør på og skriv den boken uten altfor mange stopp, selv om du ikke er veldig inspirert.
Du må akseptere at det tar tid å skrive en god bok, og at du også må lære deg hvordan man gjør det først. At du tar et kurs eller leser bøker om skriving eller har en skrivecoach – et eller annet som gjør at du får den hjelpen du trenger for å skrive den boken. Og ja, det er noen der ute som kommer til å dømme deg uansett hva du gjør, så da kan du like godt gjøre det du synes er gøy.
Har du tatt Forfattertesten?
Jeg håper dette har vært nyttig for deg. Og om du ikke har tatt Forfattertesten ennå, så bør du gjøre det nå! Der får du svar på om du har det som skal til for å bli en sakprosaforfatter, som er de bøkene jeg snakker om her. De bøkene jeg elsker å jobbe med, og som kan handle om livsstil, selvutvikling, ledelse, personlig økonomi og mye, mye mer. Så ta testen her, hvis du ikke allerede har gjort det.
Jeg håper virkelig at du bare bestemmer deg og får skrevet den boken. Nå vet du hva som kan stoppe deg, og hvordan du skal takle det. Kjør på, få ut den boken og bli forfatter!
Ikke gå glipp av episoder
Få varsel på mail hver gang en ny episode kommer ut✨